Tiedän mitä tahdon! –hanke (RAY 2010–2013)

Tiedän mitä tahdon! -hankkeen tavoitteena oli kokeilla ja kehittää henkilökohtaista budjetointia yhteistyössä kuntien, vammaisten ihmisten ja heidän läheistensä kanssa.

Tiedän mitä tahdon! – Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittäminen –hanke (2010–2013) oli Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja Kehitysvammaliiton yhdessä toteuttama kehittämishanke. Se oli ensimmäinen laajasti henkilökohtaista budjetointia Suomessa kehittänyt hanke. Hanketta rahoitti Raha-automaattiyhdistys.

Tavoitteet

Tiedän mitä tahdon! -hankkeen tavoitteena oli kokeilla ja kehittää henkilökohtaista budjetointia yhteistyössä kuntien, vammaisten ihmisten ja heidän läheistensä kanssa. Henkilökohtainen budjetointi on asiakaslähtöinen toimintamalli. Siinä asiakas saa itse päättää, mitä palveluita hän hankkii rahalla, jonka kotikunta on hänen tukemiseensa varannut. Toiminnan perustana on yksilökeskeinen suunnittelu.

Toimintatavat

Tiedän mitä tahdon! -hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ja Vantaan kaupunki. Yksilökeskeistä suunnittelua ja henkilökohtaista budjetointia kokeiltiin noin 30 eri tavoin vammaisen aikuisen kanssa. Tiedän mitä tahdon! -hanke teki valtakunnallista vaikuttamistyötä henkilökohtaisen budjetoinnin edistämiseksi kehitti henkilökohtaisen budjetoinnin toimintamalleja koulutti kehitysvammaisia ihmisiä, heidän läheisiään ja ammattihenkilöstöä toimi yhteistyössä kuntien ja muiden järjestöjen kanssa.

Toiminnan vaikuttavuus

Henkilökohtainen budjetointi mahdollisti hankkeessa mukana olleille omannäköisen elämän omassa lähiyhteisössä: päivätoiminnan muuttamisen tavallisilla työpaikoilla työskentelyksi palvelutalossa asumisen itsenäiseksi asumiseksi omassa asunnossa.

Loppuraportti

http://www.kehitysvammaliitto.fi/wp-content/uploads/tiedan_mita_tahdon_loppuraportti_nayttoresoluutio.pdf
(näyttöresoluutioinen versio)

http://www.kehitysvammaliitto.fi/wp-content/uploads/tiedan_mita_tahdon_loppuraportti.pdf
(tulostukseen sopivampi versio)

Hankkeen tuottamat tuotokset ja uudet asiat