Tulevaisuustaajuus – työpaja: ”Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään!”

Tulevaisuustaajuus -työpajassa suunnittelimme toivottavia tulevaisuuksia. Henna ja Tea kertovat kokemuksistaan työpajaan osallistumisesta.

Julkaistu 21.6.2021

Henna Oranen & Tea Savinainen Paltasen esteettömällä suopuistolla.
Henna oranen & Tea savinainen Paltasen esteettömällä suopuistolla

Suunnittelimme yhdessä etäyhteyksin toivottavia tulevaisuuksia. Mukana oli huikea ja motivoitunut porukka ja työpaja onnistui loistavasti.

Tulevaisuustaajuus on Sitran kehittelemä menetelmä, jonka tavoitteena on tehdä tulevaisuusajattelu helposti lähestyttäväksi ja vahvistaa ihmisten tulevaisuususkoa. Työpaja kestää kolme tuntia ja työpajaan voi osallistua kuka tahansa tulevaisuusajattelusta kiinnostunut. Työpajaa on lupa muokata ja tehdä oman näköisekseen, mutta tiettyihin pääkohtiin ei saa puuttua, tai sitten ei voi Tulevaisuustaajuudesta. Pidimme työpajassa siis kiinni osioista HAASTA-KUVITTELE-TOIMI.

Järjestäjän näkökulmasta tämä ei jää tähän, vaan tulevaisuutta haastetaan ja kuvitellaan Suuntaamossa syksyllä uudestaan! Oli upeaa huomata miten samanlaisena toivottavan tulevaisuuden kaikki työpajaan osallistuneet näkivät, työstä tai tulokulmasta riippumatta. Emme varmasti myöskään ole ainoat samankaltaista tulevaisuutta toivovat, joten työpaja tavoitteiden mukaisesti vahvisti osallistujien ja järjestäjien tulevaisuususkoa.

Seuraavassa Tean ja Hennan fiiliksiä Tulevaisuustaajuudesta!

“SATTUIPA SOPIVASTI” – Osallistuminen Tulevaisuustaajuus-työpajaan

Samalle keskiviikolle oli sattunut kaksi erilaista webinaaria liittyen henkilökohtaisen budjetoinnin hankkeisiin. Tarkoituksenamme on ollut osallistua Etelä-Savon SOPIVA-hankkeen tilaisuuksiin, jotta pääsemme olemaan mukana tekemässä omalle asuinalueellemme sopivaa itsenäisen budjetoinnin mahdollistavaa mallia. Tämä tilaisuus oli kuitenkin loistava kohdalle osunut vahinko. Olimme väärässä tilaisuudessa, mutta oikeaan aikaan!

Opimme, että pystymme vaikuttamaan itse tulevaisuuteen. Mitä jos –ajattelu tulee ehdottomasti käyttöön! Oma ajattelu on ollut pitkälle sitä, että vallitseviin olosuhteisiin tulee vain sopeutua. Helposti ajattelee, että päätökset asioista tehdään jollakin muulla, esimerkiksi politiikan tasolla. Mutta nyt se olikin yllättävän yksinkertaista; ensin vain keksitään miten nykyistä tilannetta pitää muuttaa niin, että tulevaisuus on parempi. Sitten vain keksitään, ne pienet stepit mitä itse tekee, jotta tulevaisuus on parempi.

Tämä kaikki oli hyvää pohjustusta ensinnäkin oman päätösvallan lisäämiselle, johon henkilökohtaisella budjetoinnillakin tähdätään. Ja yleensäkin Tean kohdalla vaikuttavuustyön pohjaksi, koska Tea on innostunut paikallisesti vaikuttamaan varsinkin vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuteen. Hennan kohdalla tämä oli loistavaa pohjustusta ajatellen omaa yritystoimintaa, jonka missiona on tuoda esiin käytännön menetelmiä osallisuuden vahvistamisesta.  Molemmille jäi omaan työhön tällaisesta työpajasta käytännön työmenetelmiä.

Työpaja päättyi kolmeen keksittyyn otsikkoon, jotka työstimme varsin innostuneina työpajan aiemman annin siivittäminä. Ensimmäinen otsikkomme käsitteli ajatusta: ”mitä jos  kaikki olisivat tasa-arvoisia, eikä ketään syrjittäisi”. Otsikossa kerrottiin Suomen koulumaailmasta, johon käydään tutustumassa ulkomaita myöten, koska meillä ei kouluissa eikä työssä enää ketään kiusata.

Toinen otsikkomme käsitteli neliraajahalvautunutta Suomen ensimmäistä “vuoden kuntosali työntekijäksi” valittua personal traineria. Mitä jos kaikilla olisi mahdollisuus työskennellä tai saavuttaa työ, jonka itse haluaa rajoitteista huolimatta?

Kolmas otsikkomme liittyi Tealle tällä hetkellä hyvin läheiseen aiheeseen kertoen, että Pieksämäen MeItse! -ryhmä on saanut valtuustossa läpi aloitteensa henkilökohtaisen lisäosan maksamisesta perustuloon.  Tämän ajatuksen pohjalla “Mitä jos…” -kysymyksiä; Mitä jos Tean puuhaama ryhmä oikeasti lähtee liitoon? Mitä jos kaikilla on yhtenäinen mahdollisuus inhimilliseen toimeentuloon?  Mitä jos paikallisessa politiikassa olisi inhimillisen jouston mahdollisuus?


Kirjoittajat

Tea Savinainen on 22-vuotias Pieksämäkeläinen iloinen, suuria ajatteleva mukaansa tempaava persoona. Tea näkee tulevaisuudessaan, että hänen Me Itse! -ryhmänsä on lähtenyt liitoon ja nauttii laajasta kannatuksesta, lisäksi Tea näkee itsellään perheen ja unelmatyön.

Henna Oranen on 44-vuotias luontofriikki yrittäjä Pieksämäeltä. Henna näkee tulevaisuudessa ihmisten välistä tasa-arvoa ja inhimillistä solidaarisuutta, itsensä hän näkee asumaan tulevaisuudessaan Lapin erämaahan.

Kuntoutumispalvelut Henna Oranen Oy tarjoaa Pieksämäellä ammatillista tukihenkilötoimintaa, neuropsykiatrista valmennusta sekä työkykykoordinoinnin palveluja. https://kpho.fi

Blogin koosti Johanna Huhtala, tulevaisuusajattelusta tämän projektin aikana innostunut Suunnan freelancer-työntekijä.