Henkilökohtaisella budjetilla yksilöllisiä ratkaisuja

Henkilökohtainen budjetti voi toimia työllistymisen tukena. Kansalaisjärjestöaktiivi Krisse Pääskynen kertoo ajatuksiaan henkilökohtaisesta budjetoinnista.

Julkaistu 1.7.2019

Krisse Pääskynen kiinteistöhuollon tehtävissä.

Krisse Pääskynen on turkulainen kansalaisjärjestöaktiivi ja toiminut muun muassa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asiantuntijaryhmässä useiden vuosien ajan. Kirjoituksessaan Krisse kertoo omia ajatuksiaan henkilökohtaisesta budjetoinnista. Kirjoitus on tehty haastattelun pohjalta.

Henkilökohtaisella budjetilla saisin itse päättää palveluistani ja mihin niitä käytän. Tutustuin asiaan ensimmäisen kerran Brysselissä toukokuussa 2017, kun matkustimme sinne osan KVPS:n henkilöstön kanssa erääseen kansainväliseen tapahtumaan.

Henkilökohtainen budjetti tulee määräytyä sen mukaan, miten paljon kukin tarvitsee apua. Itse en tarvitse tukea kovinkaan paljon, koska selviän itsenäisesti suurimmasta osasta päivittäisistä toimista.

Saan tällä hetkellä tukea Turun kaupungin Paletista (ent. aikuisten erityisneuvola) sekä Stellan palveluista. Stella käy kerran kuukaudessa siivoamassa kotonani. Esimerkiksi lääkärikäynneillä on tärkeää, että Paletin ohjaajat tulevat minun mukaani. Tällä hetkellä saan myös Kelasta asumistukea, hoitotukea ja eläkettä. Oma kokemukseni on, että joskus jos jokin asia ei heti selviä minulle tai jos jostain syystä jätetään vastaamatta esimerkiksi puheluuni, tiedän, että minulle vastataan takaisin kuitenkin hyvin nopealla aikataululla, liittyi tämä asia mihin tahansa.

Henkilökohtainen budjetti voi toimia myös työllistymisen tukena. Olisin päässyt opiskelemaan kiinteistöhuollon ylemmän tason koulutusta, joka kestää noin vuoden verran, mutta TE-toimisto ei suostunut maksamaan koulutustani koska saan eläkettä. Olisi hyvä miettiä sitä, että miten voitaisiin keksiä ratkaisuja näiden palvelujen parantamiseen. TE-toimisto ja Kela voisivat tehdä myös enemmän yhteistyötä, mutta en tiedä miten tämä voisi onnistua. Itse olisin voinut ehdottaa omassa tilanteessani sitä, että TE-toimisto olisi osallistunut kiinteistöhuollon ylemmän tason koulutuksen kokoukseen, jossa tätä asiaa olisi voitu käydä läpi. Ajattelen myös, että TE-toimiston työntekijöiden asenteet ja ennakkoluulot vaikuttivat tähän asiaan.

Koen erittäin tärkeäksi työpaikan saamisen tulevaisuudessa. Työskentelin 9,5 vuoden ajan Turun kaupungin tuetussa työtoiminnassa Huiskula Puutarha Oy:llä, jonka jälkeen siirryin Turun kiinteistöässälle töihin. Olen ollut myös kaksi kesää töissä Paavo Nurmen stadionilla kenttämestarin apulaisena sekä pitänyt sählykerhoa 13-19-vuotiaille tarkoitetuille nuorille. Olen luonteeltani hyvin sosiaalinen ja työnteko sekä ylipäätään sosiaaliset suhteet ovat minulle tärkeimpiä asioita elämässäni. Työnteko voittaisi ehdottomasti myös nykyiset kotiolot.